Uczniowie klasy 4e ze Szkoły Podstawowej nr 8 im. Przyjaciół Ziemi wzięli udział w pierwszej w 2017 roku wycieczce edukacyjnej "Ekspedycja smaków" premierowego programu „Od uprawy do potrawy” w sklepie Tesco w Galerii Chełm.
Program „Od uprawy do potrawy” został stworzony jako odpowiedź na problemy żywieniowe dzieci i dedykowany jest szkołom podstawowym. Nauczyciele oraz uczniowie biorą udział w wycieczkach edukacyjnych – Ekspedycjach Smaków. W ramach programu dzieci odwiedzają Tesco i prowadzeni przez przewodników, pracowników Tesco, odwiedzają najciekawsze stoiska, takie jak Warzywa, Owoce, Przyprawy, Kasze, Makarony, Nabiał, Pieczywo.
Rafał Mokrzycki, opiekun klasy, odczytuje wskazówkę prowadzącą do pierwszego działu
Poszukiwanie ukrytych naklejek
W styczniu odbyła się kolejna Ekspedycja Smaków w Tesco w Galerii Chełm. Tym razem wiedzę o zdrowym odżywianiu zdobywali uczniowie klasy 4e ze Szkoły Podstawowej nr 8im. Przyjaciół Ziemi.
- Akcja "Ekspedycja smaków" to bardzo fajny pomysł - stwierdził Rafał Mokrzycki, opiekun klasy 4e Szkoły Podstawowej nr 8. - Z zupełnie innej perspektywy można było zobaczyć funkcjonowanie sklepu. Dobrym pomysłem jest też to, że w treści przekazywane dzieciom wtapia się dużo informacji na temat zdrowego stylu życia. Co dzieci zyskają po takiej wycieczce? Przede wszystkim to, że będą dokonywały dobrych wyborów jeśli chodzi o prozdrowotny styl życia. To ważne bo warunkuje nasze zdrowie na długi czas. To fajny sygnał wysłany do dzieci. Nawet jeśli nie jutro, nie pojutrze to na pewno będą miały w głowach to, że warto się zdrowo odżywiać.
Podczas wycieczki przez różne stoiska uczniowie oprócz zdobywania informacji o zdrowym żywieniu rozwiązywali zagadki i zbierali naklejki, z których po zakończeniu "Ekspedycji" ułożyli piramidę żywienia. Była również okazja do degustacji warzyw, owoców, pieczywa. Na stoisku Pieczywo uczniowie mieli okazję zobaczyć jak wygląda przygotowanie ciasta do wypieków. Na zakończenie każdy sam skomponować swój własny jogurt samodzielnie wybierając do niego dodatki m.in. maliny, bakalie.
- Wycieczka bardzo mi się podobała, bo dowiedziałam się dużo rzeczy - powiedziała Julia Suszczewska, uczennica klasy 4e. - Dowiedziałam się co można jeść, a czego za bardzo nie wolno bo jest niezdrowe. Z produktów, których mogliśmy spróbować najbardziej smakowały mi suszone śliwki. Na pewno teraz będę starała się jeść bardziej zdrowo. Produktem, którego będę starała się teraz więcej spożywać będzie woda, bo do tej pory piłam głównie soki. Dzięki teju wycieczce wiem, że nie można jeść niektórych rzeczy tylko dlatego, że mają ładne opakowanie. Do tej pory nie patrzyłam na skład tylko brałam pierwsze z brzegu. Teraz będą starała się sprawdzać jaki jest skład tego co kupuję, żeby jeść zdrowo.
Kolejna "Ekspedycja smaków" w lutym.
Tomasz Łunkiewicz
fot. Tomasz Łunkiewicz
Inne artykuły związane z:
- 14/01/2017 20:46 - 25 finał WOŚP w Gdańsku
- 14/01/2017 20:25 - Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa promowała bezpieczeństwo
- 12/01/2017 18:59 - Marcin Jastrzębski prezesem zarządu Grupy Lotos S.A.
- 12/01/2017 18:37 - Kolbudy przyciągają inwestorów
- 11/01/2017 07:54 - SLD na Pomorzu: Kongres Lewicy to zaproszenie...
- 10/01/2017 14:36 - Odwrót od wieku emerytalnego „67”
- 08/01/2017 22:11 - Zmarł Przemysław Wałęsa
- 04/01/2017 21:25 - Kacper Płażyński: Najpierw parkometry, potem konsultacje - Gdańsk miastem bezprawia?
- 04/01/2017 20:27 - Kadrowa grypa w weterynarii - dr Niemczuk z Pomorza do stolicy
- 04/01/2017 08:33 - Rewolucja w oświacie coraz bliżej. Związkowcy mają wątpliwości